O NAS

Troch historii

Fundacja Gniazdo powsta豉 jako jedna z pierwszych organizacji pozarz康owych w Katowicach. G堯wnym celem naszej dzia豉lno軼i jest wspieranie oraz pomoc w realizacji naturalnych funkcji rodziny w spo貫cze雟twie marginalizowanym.

Jak powstali鄉y?

W maju 1992 roku przy ulicy Orkana w Katowicach powsta豉 pierwsza 鈍ietlica 鈔odowiskowa Miejskiego O鈔odka Pomocy Spo貫cznej, prowadzona przez Katarzyn Cholew - p騧幡iejszego wieloletniego prezesa Fundacji. W celu pozyskania dodatkowego finansowania na prac z dzie熤i w nowo powsta貫j 鈍ietlicy, w grudniu tego samego roku powo豉na zosta豉 Fundacja Dla Ludzi Potrzebuj帷ych Pomocy "Gniazdo".

Pierwotnym celem Fundacji by這 wspieranie dzia豉 MOPS w 鈍ietlicy 鈔odowiskowej. Dodatkowo w 1994 w ramach Fundacji rozpocz掖 swoj dzia豉lno嗆 Regionalny O鈔odek Wspierania Organizacji Pozarz康owych (dzisiejszy MOST), kt鏎y od 1996 roku uzyska ju samodzieln osobowo嗆 prawn. Dzia豉lno嗆 Fundacji z miesi帷a na miesi帷 nabiera豉 tempa. W 1994 roku Fundacja za這篡豉 w豉sn 鈍ietlic pod nazw O鈔odek Wychowawczo-Edukacyjny. Koncepcj pracy 鈍ietlicy tworzyli prekursorzy socjoterapii w Polsce - Maria John-Borys, Katarzyna Cholewa i Ryszard Borys. Po czasie przy 鈍ietlicy powsta豉 poradnia: Zesp馧 Interwencji Rodzinnej. W 2000 roku pojawi豉 si potrzeba za這瞠nia M這dzie穎wego Klubu Wspierania Rozwoju Osobistego. W odpowiedzi na potrzeby i problemy absolwent闚 鈍ietlicy, kt鏎zy nadal potrzebowali wsparcia i posiadali ogromn motywacj do dalszego rozwoju.

Fundacja od samego pocz徠ku 軼i郵e wsp馧pracuje z Miejskim O鈔odkiem Pomocy Spo貫cznej a od 1997 roku z Pe軟omocnikiem Prezydenta Miasta Katowice ds. Rozwi您ywania Problem闚 Alkoholowych. Wsp馧praca z Urz璠em Miasta od lipca 2012 roku zacie郾i豉 si. Fundacja otrzymuje dotacj na prowadzenie zar闚no 鈍ietlicy, jak i klubu.

Pierwszym Fundatorem zosta Pan Krzysztof Cudzich. W鈔鏚 pomys這dawc闚, organizator闚 i tw鏎c闚 koniecznie wymieni trzeba Pani Katarzyn Cholew , Pani Mari John-Borys, Pana Ryszarda Borysa, Pa雟twa Jacka i Ludmi喚 Pr皻kowskich, Edwarda Orpika, Pa雟twa Kasprzyk闚, Pani Ann Szelest, Pani Barbar Kowalczyk, Pani Katarzyn Paku喚, Pana Micha豉 Rokosza.

Bez zaanga穎wania i oddania wspomnianych os鏏, Fundacji w takiej formie jak dzi, pewnie by nie by這...

Jakie s nasze warto軼i?

Jeste鄉y g喚boko przekonani, 瞠 miasto Katowice mo瞠 i b璠zie si rozwija dzi瘯i ludziom, kt鏎zy wierz w siebie, s wykszta販eni, pracuj, posiadaj realne umiej皻no軼i, dzi瘯i kt鏎ym gotowi s do samodzielnego 篡cia zgodnego z normami spo貫cznymi. Dlatego wszystkiemu, co robimy przy鈍ieca idea:

"W ka盥ym tkwi potencja do czynienia rzeczy wielkich"

Wierzymy, 瞠 w dzieciach, kt鏎e do nas trafiaj ten potencja jest - nawet je進 przykryty trudnymi do鈍iadczeniami i baga瞠m wyniesionym z domu.

Fundacja Dla Ludzi Potrzebuj帷ych Pomocy "GNIAZDO"