NASZE DZIAxNIA

Od pocz徠ku swego istnienia Fundacja realizuje „Program Pomocy dzieciom i m這dzie篡 z katowickich rodzin marginalizowanych”.

W chwili obecnej prowadzi dwie plac闚ki wsparcia dziennego:
安ietlic Socjoterapeutyczn oraz M這dzie穎wy Klubu Wspierania Rozwoju Osobistego.

Celem naszych dzia豉 jest wyr闚nanie szans na „dobry start” w doros貫 篡cie, wyposa瞠nie dzieci i m這dzie篡 w zasoby umo磧iwiaj帷e im samodzielne spo貫cznie i ekonomicznie 篡cie odmienne od wzorc闚, kt鏎e poznali w swych 鈔odowiskach rodzinnych i lokalnych.

Nasze dzia豉nia to:
- 篡wienie,
- pomoc w nauce i wyr闚nywanie brak闚 programowych w szkole,
- wyposa瘸nie w podr璚zniki, przybory szkolne, odzie
- organizowanie wyjazd闚 letnich, zimowych i 鈔鏚rocznych,
- tworzenie alternatywy dla destruktywnych grup podw鏎kowych i niebezpiecznej „ulicy”,
- prowadzenie specjalistycznych zaj耩 psychokorekcyjnych,
- pomoc w rozwijaniu zainteresowa i wspieranie podopiecznych w odnajdywaniu swoich pasji i umiej皻no軼i,
- treningi umiej皻no軼i spo貫cznych (wsp馧praca, konstruktywne rozwi您ywanie konflikt闚, nawi您ywanie i podtrzymywanie zdrowych relacji z innymi,
- wyrabianie poczucia odpowiedzialno軼i za swoje dzia豉nia i decyzje),
- treningi samoobs逝gi (tj. sprz徠anie, gotowanie, gospodarowanie bud瞠tem domowym, dbanie o swoje zdrowie i higien, pranie itp.),
- pomoc w poszukiwaniu pracy i przygotowanie m這dzie篡 do samodzielnego doros貫go 篡cia.

Ponad to od kilku lat prowadzili鄉y i prowadzimy r騜ne projekty kierowane zar闚no do naszych podopiecznych jak i szerzej - do m這dzie篡 spoza Fundacji czy do spo貫czno軼i lokelnej.

"字odowiskowy Program Psychoprofilaktyczny dla dzieci i rodzin z katowickich dzielnic Bogucice, J霩efowiec, 字鏚mie軼ie" - projekt ten Fundacja realizowa豉 we wsp馧pracy z Krajowym Biurem ds. Przeciwdzia豉nia Narkomanii. Podopieczni Fundacji wzi瘭i udzia w rocznym cyklu zaj耩 edukacyjno-profilaktycznych, podczas kt鏎ych mi璠zy innymi zdobywali wiedz dotycz帷 uzale積ie.

Projekt "Wolontariat - Warto" - projekt ten realizowany by od marca 2011 do sierpnia 2012. Wsp馧finansowany by przez Uni Europejsk w ramach Europejskiego Funduszu Spo貫cznego. Jego za這瞠niem by這 dostarczenie wiedzy i umiej皻no軼i osobom, kt鏎e s wolontariuszami lub planuj prac jako wolontariusze. 64 uczestnik闚 projektu mia這 okazj wzi望 udzia w cyklu trening闚 i warsztat闚, kt鏎e wyposa篡造 ich w umiej皻no軼i niezb璠ne do pracy z osobami zagro穎nymi wykluczeniem spo貫cznym.

Projekt "Drabina do Kariery" - projekt ten realizowany by od marca 2011 do listopada 2012. Wsp馧finansowany by przez Uni Europejsk w ramach Europejskiego Funduszu Spo貫cznego. 64 m這de osoby mia造 okazj wzi望 udzia w cyklu trening闚 i warsztat闚, kt鏎ych celem by這 nabywanie i trenowanie umiej皻no軼i spo貫cznych niezb璠nych podczas poruszania si na rynku pracy. Ponadto uczestnicy mogli wzi望 udzia w kursach i szkoleniach podnosz帷ych ich kwalifikacje zawodowe (kurs prawo jazdy, kurs w霩ka wid這wego, kurs kosmetyczny, kurs komputerowy, kurs ratownika wodnego, itp.).

"Cap for Cat" - projekt ten realizowany by dzi瘯i Programowi Grantowemu firmy Capgemini. Pracownicy firmy przygotowywali dla podopiecznych Fundacji warsztaty i zaj璚ia, podczas kt鏎ych wsp鏊nie z nimi przygotowywali zabawki dla zwierz徠 z zabrza雟kiego schroniska.

"Recycling artystyczna reaktywacja" - projekt ten realizowany by dzi瘯i Programowi Grantowemu firmy Capgemini. Jego celem by這 dostarczenie dzieciom i m這dzie篡 wiedzy i umiej皻no軼i dotycz帷ych segregacji 鄉ieci oraz promowanie zachowa proekologicznych. Cykl ciekawych zaj耩 i warsztat闚 pozwoli na przekazywanie wiedzy w przyst瘼ny i atrakcyjny dla dzieci spos鏏.

"Gniazdo eksperymentator闚" to projekt prowadzony przy wsp馧pracy z Niezale積 Grup Eksperymentator闚 i Uniwersytetem 奸御kim, finansowany przez PGNiG. Szereg spotka maj帷ych zaznajomi (ale i przekona do szeroko poj皻ej nauki - szczeg鏊nie przedmiot闚 軼is造ch) nazych podopiecznych z tajnikami chemii, fizyki, podczas wsp鏊nej zabawy w eksperymenty.

Projekt "Gniazdowe Ekojadki, czyli zdrowo si od篡wiamy, bo sw鎩 ogr鏚 mamy". W pa寮zierniku 2016 roku ruszy kolejny projekt realizowany dzi瘯i wsp馧pracy z Fundacj Auchan, kt鏎a w jego ramach przekaza豉 nam kwot 16 165, 57 z這tych. Projekt mia na celu u鈍iadomienie dzieciom i m這dzie篡, jak istotne jest spo篡wanie zdrowych i warto軼iowych posi趾闚. Podopieczni Fundacji "Gniazdo" mogli wsp鏊nie z wychowawcami zaprojektowa now jadalni z aneksem kuchennym, wyposa篡 j w sprz皻 AGD oraz zastaw i naczynia kuchenne. Pomieszczenie zosta這 pomalowane przez pracownik闚 sklepu Auchan w Katowicach, kt鏎zy zaanga穎wali si r闚nie w warsztaty kulinarne. Dzieci zasadzi造 krzaczki i drzewka owocowe oraz zasia造 zio豉. Do ich obowi您k闚 nale篡 regularne podlewanie ogr鏚ka, aby m鏂 zebra w przysz這軼i to, co w nim wyro郾ie. Dzieci i m這dzie bra造 udzia w spotkaniach z dietetykiem, warsztatach dotycz帷ych komponowania jad這spis闚, konkursach kulinarnych Gniazdowy Master Chef. Dzi瘯i projektowi zosta豉 stworzona nie tylko nowa, przyjazna przestrze do przygotowywania i spo篡wania posi趾闚, lecz przede wszystkim dzieci i m這dzie zosta造 wzbogacone o wiedz dotyczac帷 tego, jak je嗆 zdrowo i smacznie.

Program "草速y Talerz". W grudniu 2016 roku Fundacja Dla Ludzi Potrzebuj帷ych Pomocy "Gniazdo" przyst徙i豉 do programu "草速y Talerz" uruchomionego przez Kulczyk Foundation, kt鏎ego podstaw by sojusz najbardziej skutecznych organizacji pomocowych. Celem programu by這 zapewnienie pe軟owarto軼iowych posi趾闚 dla dzieci i m這dzie篡. Partnerem w realizacji programu by 奸御ki Bank 砰wno軼i w Chorzowie, kt鏎y przekaza fundacji dotacj w kwocie 13 750,00 z這tych. Przekazane fundusze pozwoli造 na to, aby codziennie przygotowywane posi趾i by造 zdrowe i smaczne. Szczeg鏊nie zale瘸這 nam na tym, aby dzieci i m這dzie uczestnicz帷e w zaj璚iach organizowanych przez Fundacj "Gniazdo" mog造 zje嗆 posi趾i wzbogacone o warzywa, owoce, wod mineraln i soki owocowe, mi鏚. W ramach programu "草速y Talerz" zrealizowane zosta造 warsztaty i konkursy kulinarne oraz spotkania z dietetykiem. Program "草速y Talerz" zako鎍zony zosta w sierpniu 2017 roku.

Fundacja Dla Ludzi Potrzebuj帷ych Pomocy "GNIAZDO"