KLUB
Klub Wspierania Rozwoju Osobistego

Młodzieżowy Klub Wspierania Rozwoju Osobistego powstał z myślą o absolwentach świetlicy socjoterapeutycznej, którzy chcieli nadal się rozwijać i potrzebowali wsparcia.

W Klubie młodzież ma okazję zdobyć umiejętności i doświadczenia niezbędne w dorosłym życiu. Wychowankowie poprzez wykonywanie codziennych dyżurów uczą się planować budżet, układać zdrowe i tanie jadłospisy, robić zakupy, gotować, zmywać, sprzątać. Te codzienne czynności są okazją do dzielenia się obowiązkami, omawiania współpracy między sobą, wyjaśniania bieżących nieporozumień.

Regularne uczestnictwo w zajęciach socjoterapeutycznych ( z zakresu profilaktyki uzależnień, radzenia sobie z trudnymi emocjami, konstruktywnym odreagowywaniem ich, związanych tematycznie z dojrzewaniem do pełnienia różnych ról społecznych w szkole, wśród rówieśników, w kontaktach z płcią przeciwną, w domu) pozwala na zdobycie umiejętności do samodzielnego dorosłego życia zgodnego z normami społecznymi.