LUDZIE FUNDACJI

Maria Szczygie – Prezes Zarz康u Fundacji „Gniazdo”, kierownik Klubu

Uko鎍zy豉 psychologi kliniczno-wychowawcz dzieci i m這dzie篡 na wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu 奸御kiego. Najwa積iejsze szkolenia to: Studium Reintegracji Spo貫cznej przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie, roczny cykl „Praca z dzie熤i marginalizowanymi oraz ich rodzicami” oraz I stopie 奸御kiej Szko造 Trener闚 „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2005 roku. Pierwszy raz trafi豉m tam niesiona plakatem, kt鏎y odnalaz豉m na uniwersyteckiej tablicy og這sze. I tak ju zosta豉m…najpierw jako wolontariusz w grupie m這dszej, potem jako wychowawca w grupie starszej, od kilku lat r闚nie jako wiceprezes Zarz康u. Praca w Fundacji daje mi satysfakcj, uczy pokory i wzbogaca o do鈍iadczenia, kt鏎ych nie zdoby豉bym nigdzie indziej oraz pewno嗆, 瞠 warto pomaga tym najs豉bszym i najmniejszym. Z nostalgi wspominam pierwsze dni w鈔鏚 dzieci i dok豉dnie pami皻am te, kt鏎e pozna豉m jako pierwsze. Bo tak to w豉郾ie z Fundacj jest. Kiedy przekroczysz jej pr鏬, to atmosfera tam panuj帷a zatrzyma ci na d逝go. Mnie zatrzyma豉 na zawsze!

Poza Fundacj...

jest to co kocham i co zawsze mniej uszcz窷liwia – G紑Y. Zm璚zenie po陰czone z eufori towarzyszy mi za ka盥ym razem, kiedy w璠ruj. Nie mog 篡 bez ksi捫ek Whartona, film闚 Burtona i muzyki Comy. Ostatnio odkry豉m na nowo magi roweru i doceni豉m zalety jazdy miejskimi autobusami, w kt鏎ych ucinam sobie drzemk po niedospanej nocy i nadrabiam zaleg這軼i w czytaniu. Marzenia? Oczywi軼ie, 瞠 mam, ale nie spos鏏 tu wszystkiego zmie軼i.

Agnieszka Czajak – Wiceprezes Zarz康u Fundacji „Gniazdo”, kierownik 安ietlicy Socjoterapeutycznej

Uko鎍zy豉 pedagogik socjalno-opieku鎍z na Wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu 奸御kiego. Najwa積iejsze szkolenia to: Studium Profilaktyki Uzale積ie przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie oraz I stopie 奸御kiej Szko造 Trener闚 „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2003 roku. Zaczyna豉m jako wolontariusz w grupie starszej. Obecnie pracuj w charakterze kierownika 安ietlicy Socjoterapeutycznej i wychowawcy w grupie m這dszej. Od 2007 roku jestem wiceprezesem Zarz康u Fundacji. Wsp鏊nie z zespo貫m wspania造ch ludzi od kilku lat tworz wyj徠kowe miejsce, jakim jest „Gniazdo”. Wk豉dam w t prac mn鏀two energii i serca. Praca w fundacji nieustannie uczy mnie pokory i szacunku do drugiego cz這wieka.

Poza Fundacj...

czas sp璠zam g堯wnie z moim dwoma c鏎kami i m篹em. Wieczorami nadganiam zaleg這軼i w czytaniu ksi捫ek. Najch皻niej wypoczywam w polskich g鏎ach, gdzie mam kilka swoich ulubionych miejsc. Zachwycaj mnie jesiennie zamglone poranki. Rozwijam w sobie wdzi璚zno嗆 wobec 鈍iata i ludzi oraz rado嗆 z mo磧iwo軼i realizowania w豉snych plan闚 i marze.

Ewelina Polaszek - Wiceprezes Zarz康u Fundacji „Gniazdo”, pracownik biurowy

Uko鎍zy豉m Politechnik 奸御k w Gliwicach, Wydzia In篡nierii 字odowiska i Energetyki, na kierunku: in篡nieria i ochrona 鈔odowiska.

W Fundacji...

W Fundacji jestem od marca 2007. Pracuj na stanowisku: pracownik biura. Mia豉m r闚nie okazj pracowa przy projekcie unijnym Maksimum wiedzy w kr鏒kiej formie. Doskonalenie zawodowe nauczycieli kszta販enia og鏊nego z woj. 郵御kiego, w kt鏎ym Fundacja Gniazdo by豉 partnerem. To miejsce, kt鏎e da這 mi mo磧iwo嗆 rozwoju i zdobycia do鈍iadczenia.

Poza Fundacj...

sw鎩 wolny czas sp璠zam g堯wnie z m篹em i synkiem. Moj najwi瘯sz pasj jest film. Lubi aktywnie wypoczywa, poczyta wci庵aj帷 ksi捫k, pos逝cha klimatycznych utwor闚 Florence and the Machine. Ostatnio do moich zainteresowa mog zaliczy r闚nie fotografi.

Tomasz Niebieszcza雟ki wychowawca w 鈍ietlicy socjoterapeutycznej

Uko鎍zy貫m Prac Socjaln na Uniwersytecie 奸御kim w Katowicach, kontynuuje socjologiczne studia magisterskie o specjalno軼i zarz康zanie prac socjaln i ekonomia spo貫czna oraz licencjackie na kierunku pedagogika resocjalizacyjna. By貫m p馧tora roku wolontariuszem w Domu Anio堯w Str騜闚 oraz udzielam si w Fundacji Dr Clown.

W Fundacji...

W Fundacji pracuj od pa寮ziernika 2016 roku. Nie mia貫m okazji odbywa tu praktyk, lecz do鈍iadczenie zawodowe, kt鏎e zdoby貫m w przeci庵u ostatnich lat pozwoli這 mi na podj璚ie nowych wyzwa w "Gnie寮zie". Od pocz徠ku zajmuj si grup starsz, a dzieci, z kt鏎ymi mam okazj wsp馧pracowa s dla mnie bardzo wa積e. Praca daje mi mn鏀two satysfakcji i zapewnia nowe do鈍iadczenia potrzebne tak瞠 w 篡ciu codziennym. Uwa瘸m, 瞠 ka盥y zas逝guje na pomoc, szczeg鏊nie ci najm這dsi, kt鏎zy w zamian potrafi zaoferowa mn鏀two rado軼i i uczucie spe軟iania si na drodze, jak sobie wyznaczy貫m. Decyzja o podj璚iu wsp馧pracy z Fundacj by豉 dla mnie bardzo wa積ym momentem, za ogromn motywacj jest dla mnie to, 瞠 wszyscy dajemy tu z siebie sto procent - zar闚no wychowawcy, jak i dzieciaki.

Poza Fundacj...

Poza Fundacj moje 篡cie kr璚i si g堯wnie wok馧 muzyki. Lubi ka盥 - polsk, zagraniczn, rockow, metalow czy alternatywn. Bez niej moje 篡cie by這by o wiele ubo窺ze, bo muzyka jest dobra na wszystko - wtedy, kiedy potrzebujemy pocieszenia, a tak瞠 wtedy, gdy chcemy wyrazi rado嗆. Nie wyobra瘸m sobie dnia bez przes逝chania cho熲y jednego utworu, za odkrywanie nowych zespo堯w i piosenek sprawia mi wielk frajd. Moj drug pasj jest kino, wi璚 kiedy tylko mam okazj, to staram si nadrabia zaleg這軼i ze 鈍iata "wielkiego ekranu". Poza tym, lubi si r闚nie "zm璚zy" na rowerze, bo dodaje mi to pozytywnej energii oraz gra w pi趾 no積.

Violetta Kielian-Uszko, wychowawca w M這dzie穎wym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego, p.o. kierownika Klubu

Uko鎍zy豉m Wy窺z Szko喚 Pedagogiczn Towarzystwa Wiedzy Powszechnej w Warszawie - Wydzia Nauk Spo貫czno - Pedagogicznych w Katowicach.

W Fundacji...

Jestem od niedawna, bo od marca 2013. Zaczyna豉m jako sta篡stka, obecnie pracuje w charakterze wychowawcy w 鈍ietlicy. Jest to wspania貫 miejsce, wspaniali podopieczni i wsp馧pracownicy. Pocz徠ki pracy na nowym stanowisku wspominam bardzo mi這. Samodzielne i odpowiedzialne zadania jakie zosta造 mi powierzone, rozwija造 moje umiej皻no軼i i kompetencje. Zaufanie jakim zosta豉m obdarzona, dawa這 mi ogromn motywacj.
Wiem, 瞠 czasem cz這wiek potrzebuje pomocy innych ludzi. Dlatego jestem otwarta dla innych i staram si pom鏂 wszystkim, kt鏎zy potrzebuj mojej pomocy. Nie za豉muje si w trudnych chwilach, poniewa wiem 瞠 nie ma sytuacji bez wyj軼ia. Jestem zadowolona z tego, co osi庵n窸am do tej pory, rozwijam si i robi to, co lubi. Praca tu stale daje mi poczucie satysfakcji.

Poza Fundacj...

Wolny czas najch皻niej sp璠zam z rodzin i przyjaci馧mi, lecz kiedy potrzebuj chwili dla siebie, moimi towarzyszami s kawa oraz dobra ksi捫ka. Najlepiej odpoczywam w swojej rodzinnej niewielkiej miejscowo軼i ko這 Krakowa jestem mieszczuchem, lecz lubi czasem uciec w rodzinne strony, na 這no natury, z豉pa dystans do 篡cia. Kocham zwierz皻a i w og鏊e przyrod.
Nie znosz cwaniactwa, chamstwa, k豉mstwa.

Weronika Marcuch, wychowawca w 鈍ietlicy socjoterapeutycznej

Uko鎍zy豉m studia licencjackie na kierunku Nauki o Rodzinie na Uniwersytecie 奸御kim. Ca趾iem niedawno obroni豉m te tytu Magistra z pedagogiki opieku鎍zo-wychowawczej na wydziale Pedagogiki i Psychologii w Katowicach. W mi璠zyczasie odby豉m praktyki w kilku plac闚kach opieku鎍zo- wychowawczych oraz kilkakrotnie by豉m wolontariuszem na zawodach biegowych, w kt鏎ych brali udzia zar闚no doro郵i oraz dzieci.

W Fundacji...

Do fundacji trafi豉m ca趾iem niedawno, poniewa pracuj tu dopiero od ko鎍a czerwca 2017r. Pracuj z grup m這dsz jako wychowawca 鈍ietlicy. Ka盥ego dnia w Gnie寮zie zdobywam cenne do鈍iadczenia, kt鏎e s bardzo wa積e w ca造m naszym 篡ciu. W tej pracy mog si r闚nie rozwija. Ciesz si z tego, 瞠 mog pom鏂 ludziom w trudnych sytuacjach. Ka盥y podopieczny jest dla mnie warto軼iowy. Warto by 鈍iadomym tego, 瞠 ka盥y cz這wiek jest inny, ma r騜ne do鈍iadczenia 篡ciowe, oraz potrzeby o tym w豉郾ie pami皻am w mojej codziennej pracy.

Poza Fundacj...

Wieczorami lubi sobie pobiega, poniewa to dodaje mi energii na kolejny dzie. Lubi te taniec towarzyski i 獞iczenia fitness, bo wtedy mog si po prostu wyciszy i zrelaksowa. Czytam te ksi捫ki g堯wnie o tematyce mi這snej. Ale najbardziej chyba uwielbiam sp璠za czas z moim narzeczonym, z kt鏎ym cz瘰to je寮zimy na r騜ne ciekawe wycieczki. Uwielbiam te podr騜owa, g堯wnie nad morze. W ostatnim czasie zacz窸am si te interesowa zdrowym od篡wianiem, co te robi w praktyce, bo wiem, 瞠 bez zdrowia cz這wiek nie jest w pe軟i szcz窷liwy. W ko鎍u zdrowie ma si tylko jedno.

Kinga Salwiczek, wychowawca w M這dzie穎wym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego

Uko鎍zy豉m pedagogik opieku鎍z i resocjalizacyjn w Kolegium Nauczycielskim w Bytomiu. Obecnie ko鎍z psychologi kliniczn na Uniwersytecie Humanistyczno Spo貫cznym SWPS w Katowicach. By豉m r闚nie wolontariuszem w Fundacji Herosi, gdzie wtorkowe popo逝dnia sp璠za豉m na dzieci璚ym oddziale onkologicznym w Chorzowie.

W Fundacji...

Do Fundacji trafi豉m w marcu 2016 roku gdzie odbywa豉m swoje praktyki w grupie starszej. I ju zosta豉m na wolontariat Od grudnia 2016 roku jestem wychowawc w Klubie M這dzie穎wym, gdzie mi這 sp璠zam czas ze swoj m這dzie膨.

Poza Fundacj...

W czasie wolnym czas najlepiej sp璠zam ze znajomymi graj帷 w gry planszowe lub ogl康aj帷 filmy. Jestem osob ciekaw 鈍iata i przyg鏚. Jednak to co kocham to wycieczki g鏎skie oraz k徙iele w morzu. Wieczorami lubi zanurzy si w ksi捫kach o tematyce kryminalnej. Ostatnio zn闚 zacz窸am biega oraz regularnie 獞iczy na si這wni. Jednak zawsze i wsz璠zie towarzyszy mi muzyka, czy to na s逝chawkach, czy na kinie domowym.

Marta Mida, kierownik, streetworker w grupie ulicznej

Studiuj na Uniwersytecie 奸御kim na kierunku pedagogika- edukacja wczesnoszkolna i wychowanie przedszkolne. Najwa積iejsze szkolenie to animator czasu wolnego.

W Fundacji...

W Fundacji jestem od wrze郾ia 2013 roku. W tym czasie dzia豉豉m jako wolontariusz w grupie m這dszej. Wtedy pozna豉m, jak funkcjonuje Fundacja. Mia豉m okazj robi to, co uwielbiam- sp璠za czas z dzie熤i, pomaga im, organizowa zaj璚ia. Wspania豉 atmosfera i ludzie spowodowali, 瞠 nie wyobra瘸豉m sobie, by z tego zrezygnowa. We wrze郾iu 2016r. mia豉m rozpocz望 kolejny rok przygody z wolontariatem w Gnie寮zie. Wtedy otrzyma豉m prac i od tego czasu jestem wychowawc grupy podw鏎kowej dzia豉j帷ej na terenie Bogucic.

Poza Fundacj...

Poza Fundacj lubi dzia豉 i do鈍iadcza nowych rzeczy. Nienawidz nudy :) Od ponad trzech lat dzia豉m w ,,Projektorze", kt鏎y daje mi mo磧iwo嗆 organizacji zaj耩 dla dzieci, rozwijania swoich umiej皻no軼i i poznawania r騜nych zak徠k闚 Polski. W wolnym czasie s逝cham muzyki, czytam ksi捫ki. Lubi sp璠za czas ze znajomymi oraz je寮zi na rowerze.

Anna 奸iwka, streetworker w grupie ulicznej

Uko鎍zy豉m resocjalizacj z profilaktyk spo貫czn na Uniwersytecie 奸御kim w Katowicach, kontynuuje studia magisterskie o specjalno軼i pedagogika opieku鎍zo-wychowawcza. Najwa積iejsze szkolenie to: "szko豉 inna ni wszystkie" (kurs na streetworkera). Przez nieca造 rok by豉m wolontariuszk w Bytomiu u Pedagog闚 Ulicy UNO.

W Fundacji...

Jestem od pa寮ziernika 2016 roku. Nie odbywa豉m tu wcze郾iej wolontariatu czy sta簑. Pracuj jako wychowawca grupy podw鏎kowej. Praca daje mi du穎 rado軼i, a dzieci, kt鏎e spotykam na podw鏎ku si喚 oraz poczucie, 瞠 mog da im co z siebie.

Poza Fundacj...

Sw鎩 czas najcz窷ciej wykorzystuje na spotkania z przyjaci馧mi. Co co jest dla mnie odskoczni od codzienno軼i to sztuka, lubi tworzy (rysowa, robi zdj璚ia), ale tak瞠 uda si do teatru, galerii sztuki, b康 na koncert. Uwielbiam poznawa nowe miejsca i ludzi, zdobywa nowe do鈍iadczenia i spontaniczne wypady z przyjaci馧mi. Lubi chodzi do klimatycznych kawiarenek (szczeg鏊nie w Krakowie) i d逝go spacerowa.

Rada Fundator闚

Przewodnicz帷a Rady:

prof. Katarzyna Popio貫k - Psycholog

Cz這nkowie Rady:

mgr Jerzy Wr鏏lewski - Przedsi瑿iorca
mgr Mariola Felczak - Przedsi瑿iorca
mgr Joanna Scheiter - Przedsi瑿iorca
mgr Edward Orpik - Psychoterapeuta
mgr Krzysztof Cudzich - Fundator

Fundacja Dla Ludzi Potrzebuj帷ych Pomocy "GNIAZDO"