LUDZIE FUNDACJI

Maria Szczygie – Prezes Zarz康u Fundacji „Gniazdo”, kierownik Klubu

Uko鎍zy豉 psychologi kliniczno-wychowawcz dzieci i m這dzie篡 na wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu 奸御kiego. Najwa積iejsze szkolenia to: Studium Reintegracji Spo貫cznej przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie, roczny cykl „Praca z dzie熤i marginalizowanymi oraz ich rodzicami” oraz I stopie 奸御kiej Szko造 Trener闚 „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2005 roku. Pierwszy raz trafi豉m tam niesiona plakatem, kt鏎y odnalaz豉m na uniwersyteckiej tablicy og這sze. I tak ju zosta豉m…najpierw jako wolontariusz w grupie m這dszej, potem jako wychowawca w grupie starszej, od kilku lat r闚nie jako wiceprezes Zarz康u. Praca w Fundacji daje mi satysfakcj, uczy pokory i wzbogaca o do鈍iadczenia, kt鏎ych nie zdoby豉bym nigdzie indziej oraz pewno嗆, 瞠 warto pomaga tym najs豉bszym i najmniejszym. Z nostalgi wspominam pierwsze dni w鈔鏚 dzieci i dok豉dnie pami皻am te, kt鏎e pozna豉m jako pierwsze. Bo tak to w豉郾ie z Fundacj jest. Kiedy przekroczysz jej pr鏬, to atmosfera tam panuj帷a zatrzyma ci na d逝go. Mnie zatrzyma豉 na zawsze!

Poza Fundacj...

jest to co kocham i co zawsze mniej uszcz窷liwia – G紑Y. Zm璚zenie po陰czone z eufori towarzyszy mi za ka盥ym razem, kiedy w璠ruj. Nie mog 篡 bez ksi捫ek Whartona, film闚 Burtona i muzyki Comy. Ostatnio odkry豉m na nowo magi roweru i doceni豉m zalety jazdy miejskimi autobusami, w kt鏎ych ucinam sobie drzemk po niedospanej nocy i nadrabiam zaleg這軼i w czytaniu. Marzenia? Oczywi軼ie, 瞠 mam, ale nie spos鏏 tu wszystkiego zmie軼i.

Agnieszka Czajak – Wiceprezes Zarz康u Fundacji „Gniazdo”, kierownik 安ietlicy Socjoterapeutycznej

Uko鎍zy豉 pedagogik socjalno-opieku鎍z na Wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu 奸御kiego. Najwa積iejsze szkolenia to: Studium Profilaktyki Uzale積ie przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie oraz I stopie 奸御kiej Szko造 Trener闚 „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2003 roku. Zaczyna豉m jako wolontariusz w grupie starszej. Obecnie pracuj w charakterze kierownika 安ietlicy Socjoterapeutycznej i wychowawcy w grupie m這dszej. Od 2007 roku jestem wiceprezesem Zarz康u Fundacji. Wsp鏊nie z zespo貫m wspania造ch ludzi od kilku lat tworz wyj徠kowe miejsce, jakim jest „Gniazdo”. Wk豉dam w t prac mn鏀two energii i serca. Praca w fundacji nieustannie uczy mnie pokory i szacunku do drugiego cz這wieka.

Poza Fundacj...

czas sp璠zam g堯wnie z moim dwoma c鏎kami i m篹em. Wieczorami nadganiam zaleg這軼i w czytaniu ksi捫ek. Najch皻niej wypoczywam w polskich g鏎ach, gdzie mam kilka swoich ulubionych miejsc. Zachwycaj mnie jesiennie zamglone poranki. Rozwijam w sobie wdzi璚zno嗆 wobec 鈍iata i ludzi oraz rado嗆 z mo磧iwo軼i realizowania w豉snych plan闚 i marze.

Ewelina Polaszek - Wiceprezes Zarz康u Fundacji „Gniazdo”, pracownik biurowy

Uko鎍zy豉m Politechnik 奸御k w Gliwicach, Wydzia In篡nierii 字odowiska i Energetyki, na kierunku: in篡nieria i ochrona 鈔odowiska.

W Fundacji...

W Fundacji jestem od marca 2007. Pracuj na stanowisku: pracownik biura. Mia豉m r闚nie okazj pracowa przy projekcie unijnym Maksimum wiedzy w kr鏒kiej formie. Doskonalenie zawodowe nauczycieli kszta販enia og鏊nego z woj. 郵御kiego, w kt鏎ym Fundacja Gniazdo by豉 partnerem. To miejsce, kt鏎e da這 mi mo磧iwo嗆 rozwoju i zdobycia do鈍iadczenia.

Poza Fundacj...

sw鎩 wolny czas sp璠zam g堯wnie z m篹em i synkiem. Moj najwi瘯sz pasj jest film. Lubi aktywnie wypoczywa, poczyta wci庵aj帷 ksi捫k, pos逝cha klimatycznych utwor闚 Florence and the Machine. Ostatnio do moich zainteresowa mog zaliczy r闚nie fotografi.

Aneta Szczerek, wychowawca w 鈍ietlicy socjoterapeutycznej

Uko鎍zy豉m pedagogiczne studia z zakresu Oligofrenopedagogiki (Edukacja i rehabilitacja os鏏 niepe軟osprawnych intelektualnie) na poziomie licencjat. Jestem w trakcie obrony magisterskiej z Pedagogiki Rewalidacyjnej. Posiadam r闚nie kurs wychowawcy kolonijnego dzi瘯i czemu mog豉m sp璠zi z dzieciakami cudowne wakacje i wiele si nauczy.

W Fundacji...

Jestem od czerwca 2018, pracuj jako wychowawca Grupy starszej. Od kilku miesi璚y mam okazj poznawa i pracowa z inspiruj帷ymi dzieciakami. Praca daje mi si喚 do dzia豉nia i mo磧iwo嗆 wsp馧pracy z fantastyczn kadr od kt鏎ej mog wiele si nauczy, i wsp鏊nymi si豉mi tworzy jedyne w swoim rodzaju projekty, dedykowane dzieciom, kt鏎e tego potrzebuj.

Poza Fundacj...

Jestem m這d osob kt鏎a lubi aktywnie sp璠za czas i robi co dla innych. Lubi po鈍i璚a si swoim pasjom, kt鏎ymi s: muzyka, dobra ksi捫ka, d逝gi spacer w g鏎ach z moim ukochanym psem. Wiele postaci motywuje mnie do tworzenia lepszego jutra m.in. Jurek Owsiak oraz Marek Kota雟ki ich dzia豉nia odegra造 wiele dla 鈍iata. Najwa積iejsza jest dla mnie rodzina, jej zawdzi璚zam wszystko co mam. Opr鏂z tego jestem wielk fank siatk闚ki i wieczornych ognisk przy d德i瘯ach gitary. W 篡ciu kieruje si g堯wnie sercem, staram si spe軟ia marzenia i d捫y do postawionych sobie cel闚.

Violetta Kielian-Uszko, wychowawca w M這dzie穎wym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego, p.o. kierownika Klubu

Uko鎍zy豉m Wy窺z Szko喚 Pedagogiczn Towarzystwa Wiedzy Powszechnej w Warszawie - Wydzia Nauk Spo貫czno - Pedagogicznych w Katowicach.

W Fundacji...

Jestem od niedawna, bo od marca 2013. Zaczyna豉m jako sta篡stka, obecnie pracuje w charakterze wychowawcy w 鈍ietlicy. Jest to wspania貫 miejsce, wspaniali podopieczni i wsp馧pracownicy. Pocz徠ki pracy na nowym stanowisku wspominam bardzo mi這. Samodzielne i odpowiedzialne zadania jakie zosta造 mi powierzone, rozwija造 moje umiej皻no軼i i kompetencje. Zaufanie jakim zosta豉m obdarzona, dawa這 mi ogromn motywacj.
Wiem, 瞠 czasem cz這wiek potrzebuje pomocy innych ludzi. Dlatego jestem otwarta dla innych i staram si pom鏂 wszystkim, kt鏎zy potrzebuj mojej pomocy. Nie za豉muje si w trudnych chwilach, poniewa wiem 瞠 nie ma sytuacji bez wyj軼ia. Jestem zadowolona z tego, co osi庵n窸am do tej pory, rozwijam si i robi to, co lubi. Praca tu stale daje mi poczucie satysfakcji.

Poza Fundacj...

Wolny czas najch皻niej sp璠zam z rodzin i przyjaci馧mi, lecz kiedy potrzebuj chwili dla siebie, moimi towarzyszami s kawa oraz dobra ksi捫ka. Najlepiej odpoczywam w swojej rodzinnej niewielkiej miejscowo軼i ko這 Krakowa jestem mieszczuchem, lecz lubi czasem uciec w rodzinne strony, na 這no natury, z豉pa dystans do 篡cia. Kocham zwierz皻a i w og鏊e przyrod.
Nie znosz cwaniactwa, chamstwa, k豉mstwa.

Weronika Marcuch, wychowawca w 鈍ietlicy socjoterapeutycznej

Uko鎍zy豉m studia licencjackie na kierunku Nauki o Rodzinie na Uniwersytecie 奸御kim. Ca趾iem niedawno obroni豉m te tytu Magistra z pedagogiki opieku鎍zo-wychowawczej na wydziale Pedagogiki i Psychologii w Katowicach. W mi璠zyczasie odby豉m praktyki w kilku plac闚kach opieku鎍zo- wychowawczych oraz kilkakrotnie by豉m wolontariuszem na zawodach biegowych, w kt鏎ych brali udzia zar闚no doro郵i oraz dzieci.

W Fundacji...

Do fundacji trafi豉m ca趾iem niedawno, poniewa pracuj tu dopiero od ko鎍a czerwca 2017r. Pracuj z grup m這dsz jako wychowawca 鈍ietlicy. Ka盥ego dnia w Gnie寮zie zdobywam cenne do鈍iadczenia, kt鏎e s bardzo wa積e w ca造m naszym 篡ciu. W tej pracy mog si r闚nie rozwija. Ciesz si z tego, 瞠 mog pom鏂 ludziom w trudnych sytuacjach. Ka盥y podopieczny jest dla mnie warto軼iowy. Warto by 鈍iadomym tego, 瞠 ka盥y cz這wiek jest inny, ma r騜ne do鈍iadczenia 篡ciowe, oraz potrzeby o tym w豉郾ie pami皻am w mojej codziennej pracy.

Poza Fundacj...

Wieczorami lubi sobie pobiega, poniewa to dodaje mi energii na kolejny dzie. Lubi te taniec towarzyski i 獞iczenia fitness, bo wtedy mog si po prostu wyciszy i zrelaksowa. Czytam te ksi捫ki g堯wnie o tematyce mi這snej. Ale najbardziej chyba uwielbiam sp璠za czas z moim narzeczonym, z kt鏎ym cz瘰to je寮zimy na r騜ne ciekawe wycieczki. Uwielbiam te podr騜owa, g堯wnie nad morze. W ostatnim czasie zacz窸am si te interesowa zdrowym od篡wianiem, co te robi w praktyce, bo wiem, 瞠 bez zdrowia cz這wiek nie jest w pe軟i szcz窷liwy. W ko鎍u zdrowie ma si tylko jedno.

Ewelina Gorzawska, kierownik, streetworker w grupie ulicznej

Uko鎍zy豉m studia pedagogiczne na specjalno軼i terapia psychopedagogiczna, na PWSZ w Raciborzu. Najwa積iejsze szkolenia to: Szkolenie z zakresu zapobiegania depresji, samob鎩stwom i innym zachowaniom destrukcyjnym w鈔鏚 dzieci i m這dzie篡, Arteterapia w pracy nauczyciela i pedagoga, Terapia przez zabaw. Z dzie熤i pracuj od 2010 roku, uczestniczy豉m tak瞠 w wielu wolontariatach na rzecz dzieci i m這dzie篡. Obecnie jestem wolontariuszk na dzieci璚ym oddziale onkologicznym. Jestem tak瞠 animatorem czasu wolnego, wykwalifikowan opiekunk dzieci璚 oraz instruktorem ta鎍a dla dzieci.

W Fundacji...

Jestem od czerwca 2018 roku. Pracuj jako wychowawca grupy podw鏎kowej. Z pracy tej czerpi ogromn satysfakcj. Ka盥ego dnia ucz si czego od dzieci i zara瘸m je swoimi pasjami i zainteresowaniami.

Poza Fundacj...

Realizuj swoje dwie wielkie pasje jakimi jest 酥iew i taniec. Cz瘰to wyje盥瘸m w g鏎y, 獞icz帷 na 鈍ie篡m powietrzu. Uwielbiam spotyka si ze znajomymi, gra w gry planszowe, czyta horrory czy ogl康a dobre filmy. W czasie wolnym po鈍i璚am si wolontariatowi sportowemu, w ramach wolontariatu pracuj tak瞠 z chorymi i niepe軟osprawnymi dzie熤i.

Izabela Zab這cka, streetworker w grupie ulicznej

Jestem absolwentk studi闚 licencjackich na kierunku Praca Socjalna na Uniwersytecie 奸御kim w Katowicach. Obecnie kontynuuj nauk na stopniu magisterskim na tym samym kierunku na specjalizacji mediacje i negocjacje. Projekt dyplomowy organizowa豉m w Socjalizacyjnej Plac闚ce Opieku鎍zo Wychowawczej w Olkuszu.

W Fundacji...

Jestem od wrze郾ia 2018 roku. Swoj przygod z fundacj rozpocz窸am poprzez praktyki studenckie, kt鏎e odbywa豉m w lipcu tego roku. Pracuj jako wychowawca w grupie podw鏎kowej, kt鏎a dzia豉 na terenie dzielnicy Bogucice. Praca z dzie熤i to dla mnie wyzwanie oraz daje mi du穎 satysfakcji.

Poza Fundacj...

Sw鎩 czas wolny zazwyczaj sp璠zam z bliskimi oraz na leniwym wylegiwaniu si. Do moich zainteresowa mo積a zaliczy takie rzeczy jak: r瘯odzie這 (robienie na drutach oraz szyde趾u), czytanie ksi捫ek, granie w World of Warcraft z moimi znajomymi i piesze wycieczki po g鏎ach.

Rada Fundator闚

Przewodnicz帷a Rady:

prof. Katarzyna Popio貫k - Psycholog

Cz這nkowie Rady:

mgr Jerzy Wr鏏lewski - Przedsi瑿iorca
mgr Mariola Felczak - Przedsi瑿iorca
mgr Joanna Scheiter - Przedsi瑿iorca
mgr Edward Orpik - Psychoterapeuta
mgr Krzysztof Cudzich - Fundator

Fundacja Dla Ludzi Potrzebuj帷ych Pomocy "GNIAZDO"