LUDZIE FUNDACJI

Maria Szczygie – Prezes Zarz康u Fundacji „Gniazdo”, kierownik Klubu

Uko鎍zy豉 psychologi kliniczno-wychowawcz dzieci i m這dzie篡 na wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu 奸御kiego. Najwa積iejsze szkolenia to: Studium Reintegracji Spo貫cznej przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie, roczny cykl „Praca z dzie熤i marginalizowanymi oraz ich rodzicami” oraz I stopie 奸御kiej Szko造 Trener闚 „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2005 roku. Pierwszy raz trafi豉m tam niesiona plakatem, kt鏎y odnalaz豉m na uniwersyteckiej tablicy og這sze. I tak ju zosta豉m…najpierw jako wolontariusz w grupie m這dszej, potem jako wychowawca w grupie starszej, od kilku lat r闚nie jako wiceprezes Zarz康u. Praca w Fundacji daje mi satysfakcj, uczy pokory i wzbogaca o do鈍iadczenia, kt鏎ych nie zdoby豉bym nigdzie indziej oraz pewno嗆, 瞠 warto pomaga tym najs豉bszym i najmniejszym. Z nostalgi wspominam pierwsze dni w鈔鏚 dzieci i dok豉dnie pami皻am te, kt鏎e pozna豉m jako pierwsze. Bo tak to w豉郾ie z Fundacj jest. Kiedy przekroczysz jej pr鏬, to atmosfera tam panuj帷a zatrzyma ci na d逝go. Mnie zatrzyma豉 na zawsze!

Poza Fundacj...

jest to co kocham i co zawsze mniej uszcz窷liwia – G紑Y. Zm璚zenie po陰czone z eufori towarzyszy mi za ka盥ym razem, kiedy w璠ruj. Nie mog 篡 bez ksi捫ek Whartona, film闚 Burtona i muzyki Comy. Ostatnio odkry豉m na nowo magi roweru i doceni豉m zalety jazdy miejskimi autobusami, w kt鏎ych ucinam sobie drzemk po niedospanej nocy i nadrabiam zaleg這軼i w czytaniu. Marzenia? Oczywi軼ie, 瞠 mam, ale nie spos鏏 tu wszystkiego zmie軼i.

Agnieszka Czajak – Wiceprezes Zarz康u Fundacji „Gniazdo”, kierownik 安ietlicy Socjoterapeutycznej

Uko鎍zy豉 pedagogik socjalno-opieku鎍z na Wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu 奸御kiego. Najwa積iejsze szkolenia to: Studium Profilaktyki Uzale積ie przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie oraz I stopie 奸御kiej Szko造 Trener闚 „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2003 roku. Zaczyna豉m jako wolontariusz w grupie starszej. Obecnie pracuj w charakterze kierownika 安ietlicy Socjoterapeutycznej i wychowawcy w grupie m這dszej. Od 2007 roku jestem wiceprezesem Zarz康u Fundacji. Wsp鏊nie z zespo貫m wspania造ch ludzi od kilku lat tworz wyj徠kowe miejsce, jakim jest „Gniazdo”. Wk豉dam w t prac mn鏀two energii i serca. Praca w fundacji nieustannie uczy mnie pokory i szacunku do drugiego cz這wieka.

Poza Fundacj...

czas sp璠zam g堯wnie z moim dwoma c鏎kami i m篹em. Wieczorami nadganiam zaleg這軼i w czytaniu ksi捫ek. Najch皻niej wypoczywam w polskich g鏎ach, gdzie mam kilka swoich ulubionych miejsc. Zachwycaj mnie jesiennie zamglone poranki. Rozwijam w sobie wdzi璚zno嗆 wobec 鈍iata i ludzi oraz rado嗆 z mo磧iwo軼i realizowania w豉snych plan闚 i marze.

Ewelina Polaszek - Wiceprezes Zarz康u Fundacji „Gniazdo”, pracownik biurowy

Uko鎍zy豉m Politechnik 奸御k w Gliwicach, Wydzia In篡nierii 字odowiska i Energetyki, na kierunku: in篡nieria i ochrona 鈔odowiska.

W Fundacji...

W Fundacji jestem od marca 2007. Pracuj na stanowisku: pracownik biura. Mia豉m r闚nie okazj pracowa przy projekcie unijnym Maksimum wiedzy w kr鏒kiej formie. Doskonalenie zawodowe nauczycieli kszta販enia og鏊nego z woj. 郵御kiego, w kt鏎ym Fundacja Gniazdo by豉 partnerem. To miejsce, kt鏎e da這 mi mo磧iwo嗆 rozwoju i zdobycia do鈍iadczenia.

Poza Fundacj...

sw鎩 wolny czas sp璠zam g堯wnie z m篹em i synkiem. Moj najwi瘯sz pasj jest film. Lubi aktywnie wypoczywa, poczyta wci庵aj帷 ksi捫k, pos逝cha klimatycznych utwor闚 Florence and the Machine. Ostatnio do moich zainteresowa mog zaliczy r闚nie fotografi.

Sabina Bujoczek, wychowawca w 鈍ietlicy socjoterapeutycznej

Uko鎍zy豉m psychologi na Wydziale Psychologii i Pedagogiki Uniwersytetu 奸御kiego. Do鈍iadczenie zdobywa豉m w r騜nych miejscach, takich jak o鈔odek readaptacji dla wi篥ni闚, dom opieki dla os鏏 starszych, czy fundacja zajmuj帷a si osobami z niepe軟osprawno軼i. Interesuj si psychologi bliskich zwi您k闚, oraz psychologi teorii spiskowych. W wolnych chwilach czytam literatur kryminaln i psychologiczn, ogl康am filmy i sp璠zam czas z przyjaci馧mi.

...

...

Violetta Kielian-Uszko, wychowawca w M這dzie穎wym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego, p.o. kierownika Klubu

Uko鎍zy豉m Wy窺z Szko喚 Pedagogiczn Towarzystwa Wiedzy Powszechnej w Warszawie - Wydzia Nauk Spo貫czno - Pedagogicznych w Katowicach.

W Fundacji...

Jestem od niedawna, bo od marca 2013. Zaczyna豉m jako sta篡stka, obecnie pracuje w charakterze wychowawcy w 鈍ietlicy. Jest to wspania貫 miejsce, wspaniali podopieczni i wsp馧pracownicy. Pocz徠ki pracy na nowym stanowisku wspominam bardzo mi這. Samodzielne i odpowiedzialne zadania jakie zosta造 mi powierzone, rozwija造 moje umiej皻no軼i i kompetencje. Zaufanie jakim zosta豉m obdarzona, dawa這 mi ogromn motywacj.
Wiem, 瞠 czasem cz這wiek potrzebuje pomocy innych ludzi. Dlatego jestem otwarta dla innych i staram si pom鏂 wszystkim, kt鏎zy potrzebuj mojej pomocy. Nie za豉muje si w trudnych chwilach, poniewa wiem 瞠 nie ma sytuacji bez wyj軼ia. Jestem zadowolona z tego, co osi庵n窸am do tej pory, rozwijam si i robi to, co lubi. Praca tu stale daje mi poczucie satysfakcji.

Poza Fundacj...

Wolny czas najch皻niej sp璠zam z rodzin i przyjaci馧mi, lecz kiedy potrzebuj chwili dla siebie, moimi towarzyszami s kawa oraz dobra ksi捫ka. Najlepiej odpoczywam w swojej rodzinnej niewielkiej miejscowo軼i ko這 Krakowa jestem mieszczuchem, lecz lubi czasem uciec w rodzinne strony, na 這no natury, z豉pa dystans do 篡cia. Kocham zwierz皻a i w og鏊e przyrod.
Nie znosz cwaniactwa, chamstwa, k豉mstwa.

Dagmara Dobrek, wychowawca w 鈍ietlicy socjoterapeutycznej

W ubieg造m roku obroni豉m prac magistersk na kierunku Nauk o Rodzinie o specjalno軼i asystent rodziny, mediator na Uniwersytecie 奸御kim w Katowicach. Dwa lata wcze郾iej uko鎍zy豉m studia licencjackie na kierunku praca socjalna tak瞠 na Uniwersytecie 奸御kim w Katowicach.

W Fundacji...

Swoj przygod z fundacj zacz窸am w listopadzie 2018 roku. Jestem wychowawc grupy m這dszej. Miejsce jakim jest gniazdo daje mi niezwykle cenne do鈍iadczenie zawodowe, ale r闚nie rozwija u mnie cechy osobowo軼iowe takie jak empati, szacunek. Poprzez ludzi, z kt鏎ymi wsp馧pracuj lepiej rozumiem i ucz si nowego spojrzenia na to co robi. A dzieciaki sprawiaj, 瞠 znowu zdarza mi si patrze z ich perspektywy, dzi瘯i czemu lepiej ich rozumiem.

Poza Fundacj...

Wolny czas sp璠zam na rozwijaniu sprawno軼i fizycznej poprzez 獞iczenia fitness, 獞iczenia rozci庵aj帷e czy taniec. Ka盥 najmniejsz chwil i okazj pr鏏uj wykorzystywa na s逝chanie muzyki, kt鏎a jest lekiem na wszystko. Od czasu do czasu zdarza mi si pisa opowiadania, kr鏒kie teksty. Jestem tak瞠 fank seriali kryminalistyczno-psychologicznych.

Izabela Zab這cka - kierownik, streetworker w grupie ulicznej

Jestem absolwentk studi闚 licencjackich na kierunku Praca Socjalna na Uniwersytecie 奸御kim w Katowicach. Obecnie kontynuuj nauk na stopniu magisterskim na tym samym kierunku na specjalizacji mediacje i negocjacje. Projekt dyplomowy organizowa豉m w Socjalizacyjnej Plac闚ce Opieku鎍zo Wychowawczej w Olkuszu.

W Fundacji...

Jestem od wrze郾ia 2018 roku. Swoj przygod z fundacj rozpocz窸am poprzez praktyki studenckie, kt鏎e odbywa豉m w lipcu tego roku. Pracuj jako wychowawca w grupie podw鏎kowej, kt鏎a dzia豉 na terenie dzielnicy Bogucice. Praca z dzie熤i to dla mnie wyzwanie oraz daje mi du穎 satysfakcji.

Poza Fundacj...

Sw鎩 czas wolny zazwyczaj sp璠zam z bliskimi oraz na leniwym wylegiwaniu si. Do moich zainteresowa mo積a zaliczy takie rzeczy jak: r瘯odzie這 (robienie na drutach oraz szyde趾u), czytanie ksi捫ek, granie w World of Warcraft z moimi znajomymi i piesze wycieczki po g鏎ach.

Ewa Wymaza豉 - streetworker w grupie ulicznej.

Uko鎍zy豉m Uniwersytet Jagiello雟ki w Krakowie na kierunku Pedagogika Resocjalizacyjna. Swoje do鈍iadczenie zawodowe zdobywa豉m mi璠zy innym w pracy z osobami uzale積ionymi, m這dzie膨 zagro穎n僚 uzale積ieniem i demoralizacj oraz z dzie熤i w r騜nym wieku.

W Fundacji...

Pracuj jako wychowawca w grupie podw鏎kowej, kt鏎a dzia豉 na terenie dzielnicy Bogucice. Rozwijam si przygotowuj帷 r騜ne formy aktywno軼i dla naszych podopiecznych. Za szczeg鏊nie wa積e uwa瘸m zaj璚ia socjoterapeutyczne i profilaktyczne.

Poza Fundacj...

Pracuj r闚nie w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej jako pedagog, gdzie zajmuj si g堯wnie diagnostyk. Czas wolny uwielbiam sp璠za poznaj帷 nowe miejsca poprzez podr騜e. Czytam te ksi捫ki, ogl康am filmy, chodz na koncerty rockowe oraz spotykam si z moimi bliskimi. Dodatkowo staram si go przeznacza na samorealizacj poprzez udzia w r騜nych szkoleniach zawodowych czy kursach.

Daria Kurzawa, wychowawca w M這dzie穎wym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego

Jestem absolwentk Uniwersytetu SWPS w Katowicach na kierunku psychokryminalistyka. Aktualnie studiuj psychologi s康ow. Poza prac oraz nauk realizuj si artystyczne. Uwielbiam fotografowa. Staram si stale pog喚bia wiedz oraz metody i kompetencje, kt鏎e umo磧iwiaj mi efektywniejsz prac z podopiecznymi.

Rada Fundator闚

Przewodnicz帷a Rady:

prof. Katarzyna Popio貫k - Psycholog

Cz這nkowie Rady:

mgr Jerzy Wr鏏lewski - Przedsi瑿iorca
mgr Mariola Felczak - Przedsi瑿iorca
mgr Joanna Scheiter - Przedsi瑿iorca
mgr Edward Orpik - Psychoterapeuta
mgr Krzysztof Cudzich - Fundator

Fundacja Dla Ludzi Potrzebuj帷ych Pomocy "GNIAZDO"