LUDZIE FUNDACJI

Maria Szczygieł – Prezes Zarządu Fundacji „Gniazdo”, kierownik Młodzieżowego Klubu Wspierania Rozwoju Osobistego

Ukończyła psychologię kliniczno-wychowawczą dzieci i młodzieży na wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego. Najważniejsze szkolenia to: Studium Reintegracji Społecznej przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie, roczny cykl „Praca z dziećmi marginalizowanymi oraz ich rodzicami” oraz I stopień Śląskiej Szkoły Trenerów „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2005 roku. Pierwszy raz trafiłam tam niesiona plakatem, który odnalazłam na uniwersyteckiej tablicy ogłoszeń. I tak już zostałam…najpierw jako wolontariusz w grupie młodszej, potem jako wychowawca w grupie starszej, od kilku lat również jako wiceprezes Zarządu. Praca w Fundacji daje mi satysfakcję, uczy pokory i wzbogaca o doświadczenia, których nie zdobyłabym nigdzie indziej oraz pewność, że warto pomagać tym najsłabszym i najmniejszym. Z nostalgią wspominam pierwsze dni wśród dzieci i dokładnie pamiętam te, które poznałam jako pierwsze. Bo tak to właśnie z Fundacją jest. Kiedy przekroczysz jej próg, to atmosfera tam panująca zatrzyma cię na długo. Mnie zatrzymała na zawsze!

Poza Fundacją...

jest to co kocham i co zawsze mniej uszczęśliwia – GÓRY. Zmęczenie połączone z euforią towarzyszy mi za każdym razem, kiedy wędruję. Nie mogę żyć bez książek Whartona, filmów Burtona i muzyki Comy. Ostatnio odkryłam na nowo magię roweru i doceniłam zalety jazdy miejskimi autobusami, w których ucinam sobie drzemkę po niedospanej nocy i nadrabiam zaległości w czytaniu. Marzenia? Oczywiście, że mam, ale nie sposób tu wszystkiego zmieścić.

Agnieszka Czajak – Wiceprezes Zarządu Fundacji „Gniazdo”, kierownik Świetlicy Socjoterapeutycznej

Ukończyła pedagogikę socjalno-opiekuńczą na Wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego. Najważniejsze szkolenia to: Studium Profilaktyki Uzależnień przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie oraz I stopień Śląskiej Szkoły Trenerów „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2003 roku. Zaczynałam jako wolontariusz w grupie starszej. Obecnie pracuję w charakterze kierownika Świetlicy Socjoterapeutycznej i wychowawcy w grupie młodszej. Od 2007 roku jestem wiceprezesem Zarządu Fundacji. Wspólnie z zespołem wspaniałych ludzi od kilku lat tworzę wyjątkowe miejsce, jakim jest „Gniazdo”. Wkładam w tę pracę mnóstwo energii i serca. Praca w fundacji nieustannie uczy mnie pokory i szacunku do drugiego człowieka.

Poza Fundacją...

czas spędzam głównie z moim dwoma córkami i mężem. Wieczorami nadganiam zaległości w czytaniu książek. Najchętniej wypoczywam w polskich górach, gdzie mam kilka swoich ulubionych miejsc. Zachwycają mnie jesiennie zamglone poranki. Rozwijam w sobie wdzięczność wobec świata i ludzi oraz radość z możliwości realizowania własnych planów i marzeń.

Ewelina Polaszek - Wiceprezes Zarządu Fundacji „Gniazdo”, pracownik biurowy

Ukończyłam Politechnikę Śląską w Gliwicach, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki, na kierunku: inżynieria i ochrona środowiska.

W Fundacji...

W Fundacji jestem od marca 2007. Pracuję na stanowisku: pracownik biura. Miałam również okazję pracować przy projekcie unijnym „Maksimum wiedzy w krótkiej formie. Doskonalenie zawodowe nauczycieli kształcenia ogólnego z woj. śląskiego”, w którym Fundacja „Gniazdo” była partnerem. To miejsce, które dało mi możliwość rozwoju i zdobycia doświadczenia.

Poza Fundacją...

swój wolny czas spędzam głównie z mężem i synkiem. Moją największą pasją jest film. Lubię aktywnie wypoczywać, poczytać wciągającą książkę, posłuchać klimatycznych utworów Florence and the Machine. Ostatnio do moich zainteresowań mogę zaliczyć również fotografię.

Adrian Majstrzyk, wychowawca w świetlicy Socjoterapeutycznej

Jestem absolwentem Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach na kierunku Pedagogika opiekuńczo-wychowawcza Ponadto ukończyłem studia podyplomowe na kierunku Geografia. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywałem w różnych placówkach wsparcia dziennego, jak chociażby świetlice środowiskowe.

W Fundacji...

Swoją przygodę rozpocząłem niedawno. Od marca 2020 jestem wychowawcą grupy starszej. Jest to kolejny etap mojej kariery zawodowej i zbierania doświadczeń. Zawsze jestem chętny do pomocy i staram się wspierać innych w ciężkich chwilach. Jako osoba z najkrótszym stażem w fundacji, uczę się funkcjonować w nowych realiach i pragnę dawać z siebie jak najwięcej.

Poza Fundacją...

Wolne chwile lubię spędzać przy dobrym filmie lub muzyce, która towarzyszy mi każdego dnia. Spędzając czas aktywnie stawiam na piłkę nożną. Moją pasją jest nurkowanie oraz piesze wycieczki po górach.

Violetta Kielian-Uszko, wychowawca w Młodzieżowym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego, p.o. kierownika Klubu

Ukończyłam Wyższą Szkołę Pedagogiczną Towarzystwa Wiedzy Powszechnej w Warszawie - Wydział Nauk Społeczno - Pedagogicznych w Katowicach.

W Fundacji...

Jestem od niedawna, bo od marca 2013. Zaczynałam jako stażystka, obecnie pracuje w charakterze wychowawcy w świetlicy. Jest to wspaniałe miejsce, wspaniali podopieczni i współpracownicy. Początki pracy na nowym stanowisku wspominam bardzo miło. Samodzielne i odpowiedzialne zadania jakie zostały mi powierzone, rozwijały moje umiejętności i kompetencje. Zaufanie jakim zostałam obdarzona, dawało mi ogromną motywację.
Wiem, że czasem człowiek potrzebuje pomocy innych ludzi. Dlatego jestem otwarta dla innych i staram się pomóc wszystkim, którzy potrzebują mojej pomocy. Nie załamuje się w trudnych chwilach, ponieważ wiem że nie ma sytuacji bez wyjścia. Jestem zadowolona z tego, co osiągnęłam do tej pory, rozwijam się i robię to, co lubię. Praca tu stale daje mi poczucie satysfakcji.

Poza Fundacją...

Wolny czas najchętniej spędzam z rodziną i przyjaciółmi, lecz kiedy potrzebuję chwili dla siebie, moimi towarzyszami są kawa oraz dobra książka. Najlepiej odpoczywam w swojej rodzinnej niewielkiej miejscowości koło Krakowa – jestem mieszczuchem, lecz lubię czasem uciec w rodzinne strony, na łono natury, złapać dystans do życia. Kocham zwierzęta i w ogóle przyrodę.
Nie znoszę cwaniactwa, chamstwa, kłamstwa.

Dagmara Dobrek, wychowawca w świetlicy Socjoterapeutycznej

W ubiegłym roku obroniłam pracę magisterską na kierunku Nauk o Rodzinie o specjalności asystent rodziny, mediator na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Dwa lata wcześniej ukończyłam studia licencjackie na kierunku praca socjalna także na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach.

W Fundacji...

Swoją przygodę z fundacją zaczęłam w listopadzie 2018 roku. Jestem wychowawcą grupy młodszej. Miejsce jakim jest „gniazdo” daje mi niezwykle cenne doświadczenie zawodowe, ale również rozwija u mnie cechy osobowościowe takie jak empatię, szacunek. Poprzez ludzi, z którymi współpracuję lepiej rozumiem i uczę się nowego spojrzenia na to co robię. A dzieciaki sprawiają, że znowu zdarza mi się patrzeć z ich perspektywy, dzięki czemu lepiej ich rozumiem.

Poza Fundacją...

Wolny czas spędzam na rozwijaniu sprawności fizycznej poprzez ćwiczenia fitness, ćwiczenia rozciągające czy taniec. Każdą najmniejszą chwilę i okazję próbuję wykorzystywać na słuchanie muzyki, która „jest lekiem na wszystko”. Od czasu do czasu zdarza mi się pisać opowiadania, krótkie teksty. Jestem także fanką seriali kryminalistyczno-psychologicznych.

Izabela Zabłocka - streetworker, kierownik Pracy Podwórkowej

Jestem absolwentką studiów licencjackich na kierunku Praca Socjalna na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Obecnie kontynuuję naukę na stopniu magisterskim na tym samym kierunku na specjalizacji mediacje i negocjacje. Projekt dyplomowy organizowałam w Socjalizacyjnej Placówce Opiekuńczo – Wychowawczej w Olkuszu.

W Fundacji...

Jestem od września 2018 roku. Swoją przygodę z fundacją rozpoczęłam poprzez praktyki studenckie, które odbywałam w lipcu tego roku. Pracuję jako wychowawca w grupie podwórkowej, która działa na terenie dzielnicy Bogucice. Praca z dziećmi to dla mnie wyzwanie oraz daje mi dużo satysfakcji.

Poza Fundacją...

Swój czas wolny zazwyczaj spędzam z bliskimi oraz na leniwym wylegiwaniu się. Do moich zainteresowań można zaliczyć takie rzeczy jak: rękodzieło (robienie na drutach oraz szydełku), czytanie książek, granie w World of Warcraft z moimi znajomymi i piesze wycieczki po górach.

Ewa Wymazała - streetworker

Ukończyłam Uniwersytet Jagielloński w Krakowie na kierunku Pedagogika Resocjalizacyjna. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywałam między innym w pracy z osobami uzależnionymi, młodzieżą zagrożonšą uzależnieniem i demoralizacją oraz z dziećmi w różnym wieku.

W Fundacji...

Pracuję jako wychowawca w grupie podwórkowej, która działa na terenie dzielnicy Bogucice. Rozwijam się przygotowując różne formy aktywności dla naszych podopiecznych. Za szczególnie ważne uważam zajęcia socjoterapeutyczne i profilaktyczne.

Poza Fundacją...

Pracuję również w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej jako pedagog, gdzie zajmuję się głównie diagnostyką. Czas wolny uwielbiam spędzać poznając nowe miejsca poprzez podróże. Czytam też książki, oglądam filmy, chodzę na koncerty rockowe oraz spotykam się z moimi bliskimi. Dodatkowo staram się go przeznaczać na samorealizację poprzez udział w różnych szkoleniach zawodowych czy kursach.

Daria Kurzawa, wychowawca w Młodzieżowym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego

Jestem absolwentką Uniwersytetu SWPS w Katowicach na kierunku psychokryminalistyka. Aktualnie studiuję psychologię sądową.

W Fundacji...

Pracuję jako wychowawca w Młodzieżowym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego. Wraz z resztą wychowawców staramy się, aby atmosfera panująca w świetlicy była przyjazna i domowa. Organizujemy podopiecznym aktywnie czas, chętnie uczestniczymy w licznych projektach. Nie boję się wyzwań.

Poza Fundacją...

Poza pracą oraz nauką realizuję się artystyczne. Uwielbiam fotografować. Staram się stale pogłębiać wiedzę oraz metody i kompetencje, które umożliwiają mi efektywniejszą pracę z podopiecznymi- dlatego też chętnie uczestniczę w różnych kursach oraz szkoleniach.

Rada Fundatorów

Przewodnicząca Rady: