LUDZIE FUNDACJI

Maria Szczygieł – Prezes Zarządu Fundacji „Gniazdo”, kierownik Młodzieżowego Klubu Wspierania Rozwoju Osobistego

Ukończyła psychologię kliniczno-wychowawczą dzieci i młodzieży na wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego.
Najważniejsze szkolenia to: Studium Reintegracji Społecznej przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie, roczny cykl „Praca z dziećmi marginalizowanymi oraz ich rodzicami” oraz I stopień Śląskiej Szkoły Trenerów „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2005 roku. Pierwszy raz trafiłam tam niesiona plakatem, który odnalazłam na uniwersyteckiej tablicy ogłoszeń. I tak już zostałam…najpierw jako wolontariusz w grupie młodszej, potem jako wychowawca w grupie starszej, od kilku lat również jako wiceprezes Zarządu. Praca w Fundacji daje mi satysfakcję, uczy pokory i wzbogaca o doświadczenia, których nie zdobyłabym nigdzie indziej oraz pewność, że warto pomagać tym najsłabszym i najmniejszym. Z nostalgią wspominam pierwsze dni wśród dzieci i dokładnie pamiętam te, które poznałam jako pierwsze. Bo tak to właśnie z Fundacją jest. Kiedy przekroczysz jej próg, to atmosfera tam panująca zatrzyma cię na długo. Mnie zatrzymała na zawsze!

Poza Fundacją...

jest to co kocham i co zawsze mniej uszczęśliwia – GÓRY. Zmęczenie połączone z euforią towarzyszy mi za każdym razem, kiedy wędruję. Nie mogę żyć bez książek Whartona, filmów Burtona i muzyki Comy. Ostatnio odkryłam na nowo magię roweru i doceniłam zalety jazdy miejskimi autobusami, w których ucinam sobie drzemkę po niedospanej nocy i nadrabiam zaległości w czytaniu. Marzenia? Oczywiście, że mam, ale nie sposób tu wszystkiego zmieścić.

Agnieszka Czajak – Wiceprezes Zarządu Fundacji „Gniazdo”, kierownik Świetlicy Socjoterapeutycznej

Ukończyła pedagogikę socjalno-opiekuńczą na Wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego.
Najważniejsze szkolenia to: Studium Profilaktyki Uzależnień przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie oraz I stopień Śląskiej Szkoły Trenerów „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2003 roku. Zaczynałam jako wolontariusz w grupie starszej. Obecnie pracuję w charakterze kierownika Świetlicy Socjoterapeutycznej i wychowawcy w grupie młodszej. Od 2007 roku jestem wiceprezesem Zarządu Fundacji. Wspólnie z zespołem wspaniałych ludzi od kilku lat tworzę wyjątkowe miejsce, jakim jest „Gniazdo”. Wkładam w tę pracę mnóstwo energii i serca. Praca w fundacji nieustannie uczy mnie pokory i szacunku do drugiego człowieka.

Poza Fundacją...

czas spędzam głównie z moim dwoma córkami i mężem. Wieczorami nadganiam zaległości w czytaniu książek. Najchętniej wypoczywam w polskich górach, gdzie mam kilka swoich ulubionych miejsc. Zachwycają mnie jesiennie zamglone poranki. Rozwijam w sobie wdzięczność wobec świata i ludzi oraz radość z możliwości realizowania własnych planów i marzeń.

Ewelina Polaszek - Wiceprezes Zarządu Fundacji „Gniazdo”, pracownik biurowy

Ukończyłam Politechnikę Śląską w Gliwicach, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki, na kierunku: inżynieria i ochrona środowiska.

W Fundacji...

W Fundacji jestem od marca 2007. Pracuję na stanowisku: pracownik biura. Miałam również okazję pracować przy projekcie unijnym „Maksimum wiedzy w krótkiej formie. Doskonalenie zawodowe nauczycieli kształcenia ogólnego z woj. śląskiego”, w którym Fundacja „Gniazdo” była partnerem. To miejsce, które dało mi możliwość rozwoju i zdobycia doświadczenia.

Poza Fundacją...

swój wolny czas spędzam głównie z mężem i synkiem. Moją największą pasją jest film. Lubię aktywnie wypoczywać, poczytać wciągającą książkę, posłuchać klimatycznych utworów Florence and the Machine. Ostatnio do moich zainteresowań mogę zaliczyć również fotografię.

Katarzyna Podlewska, wychowawca w Świetlicy Socjoterapeutycznej

Jestem absolwentką Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach na kierunku Psychologia, ze specjalizacją z psychologii zdrowia i rozwoju człowieka w cyklu życia. Swoje dotychczasowe kwalifikacje zdobywałam szkoląc się m.in. z zakresu Racjonalnej Terapii Zachowań, czy poprzez udział w warsztatach na temat wsparcia w chwilach kryzysu.

W Fundacji...

W fundacji pracuję od lipca 2021 roku. Początkowo zaczynałam jako stażystka w grupie młodszej, a następnie pracowałam w charakterze wychowawcy w Grupie Młodszej oraz Klubie Młodzieżowym. Obecnie zostałam wychowawcą Grupy Starszej. Praca w fundacji daje mi możliwość ciągłego rozwijania siebie i podnoszenia swoich kompetencji. Ponadto jestem pełna wiary w ludzkie dobro i potencjał drugiego człowieka. Wierzę, że skuteczna pomoc dzieciom w zakresie wspierania w procesie zmian i osiąganiu celów, pomoże im skutecznie stawiać czoła wyzwaniom, jakie przyniesie dorosłość.

Poza Fundacją...

Prywatnie jestem uś miechniętą, pełną pasji i zaangażowania kobietą. Swój czas wolny wykorzystuję przede wszystkim na zgłębianie wiedzy w zakresie psychotraumatologii oraz behawiorystyki zwierząt. Poza tym charakteryzuje mnie miłość do kotów, kawy i wszelkich form artystycznego wyrazu.

Violetta Kielian-Uszko, wychowawca w Młodzieżowym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego

Ukończyłam Wyższą Szkołę Pedagogiczną Towarzystwa Wiedzy Powszechnej w Warszawie - Wydział Nauk Społeczno - Pedagogicznych w Katowicach.

W Fundacji...

Jestem od niedawna, bo od marca 2013. Zaczynałam jako stażystka, obecnie pracuje w charakterze wychowawcy w świetlicy. Jest to wspaniałe miejsce, wspaniali podopieczni i współpracownicy. Początki pracy na nowym stanowisku wspominam bardzo miło. Samodzielne i odpowiedzialne zadania jakie zostały mi powierzone, rozwijały moje umiejętności i kompetencje. Zaufanie jakim zostałam obdarzona, dawało mi ogromną motywację.
Wiem, że czasem człowiek potrzebuje pomocy innych ludzi. Dlatego jestem otwarta dla innych i staram się pomóc wszystkim, którzy potrzebują mojej pomocy. Nie załamuje się w trudnych chwilach, ponieważ wiem że nie ma sytuacji bez wyjścia. Jestem zadowolona z tego, co osiągnęłam do tej pory, rozwijam się i robię to, co lubię. Praca tu stale daje mi poczucie satysfakcji.

Poza Fundacją...

Wolny czas najchętniej spędzam z rodziną i przyjaciółmi, lecz kiedy potrzebuję chwili dla siebie, moimi towarzyszami są kawa oraz dobra książka. Najlepiej odpoczywam w swojej rodzinnej niewielkiej miejscowości koło Krakowa – jestem mieszczuchem, lecz lubię czasem uciec w rodzinne strony, na łono natury, złapać dystans do życia. Kocham zwierzęta i w ogóle przyrodę.
Nie znoszę cwaniactwa, chamstwa, kłamstwa.

Dagmara Dobrek, wychowawca w świetlicy Socjoterapeutycznej

W ubiegłym roku obroniłam pracę magisterską na kierunku Nauk o Rodzinie o specjalności asystent rodziny, mediator na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Dwa lata wcześniej ukończyłam studia licencjackie na kierunku praca socjalna także na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach.

W Fundacji...

Swoją przygodę z fundacją zaczęłam w listopadzie 2018 roku. Jestem wychowawcą grupy młodszej. Miejsce jakim jest „gniazdo” daje mi niezwykle cenne doświadczenie zawodowe, ale również rozwija u mnie cechy osobowościowe takie jak empatię, szacunek. Poprzez ludzi, z którymi współpracuję lepiej rozumiem i uczę się nowego spojrzenia na to co robię. A dzieciaki sprawiają, że znowu zdarza mi się patrzeć z ich perspektywy, dzięki czemu lepiej ich rozumiem.

Poza Fundacją...

Wolny czas spędzam na rozwijaniu sprawności fizycznej poprzez ćwiczenia fitness, ćwiczenia rozciągające czy taniec. Każdą najmniejszą chwilę i okazję próbuję wykorzystywać na słuchanie muzyki, która „jest lekiem na wszystko”. Od czasu do czasu zdarza mi się pisać opowiadania, krótkie teksty. Jestem także fanką seriali kryminalistyczno-psychologicznych.

Daria Kurzawa, wychowawca w Młodzieżowym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego

Jestem absolwentką Uniwersytetu SWPS w Katowicach na kierunku psychokryminalistyka. Aktualnie studiuję psychologię sądową.

W Fundacji...

Pracuję jako wychowawca w Młodzieżowym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego. Wraz z resztą wychowawców staramy się, aby atmosfera panująca w świetlicy była przyjazna i domowa. Organizujemy podopiecznym aktywnie czas, chętnie uczestniczymy w licznych projektach. Nie boję się wyzwań.

Poza Fundacją...

Poza pracą oraz nauką realizuję się artystyczne. Uwielbiam fotografować. Staram się stale pogłębiać wiedzę oraz metody i kompetencje, które umożliwiają mi efektywniejszą pracę z podopiecznymi- dlatego też chętnie uczestniczę w różnych kursach oraz szkoleniach.

Rada Fundatorów

Przewodnicząca Rady: