LUDZIE FUNDACJI

Maria Szczygieł – Prezes Zarządu Fundacji „Gniazdo”, kierownik Klubu

Ukończyła psychologię kliniczno-wychowawczą dzieci i młodzieży na wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego. Najważniejsze szkolenia to: Studium Reintegracji Społecznej przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie, roczny cykl „Praca z dziećmi marginalizowanymi oraz ich rodzicami” oraz I stopień Śląskiej Szkoły Trenerów „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2005 roku. Pierwszy raz trafiłam tam niesiona plakatem, który odnalazłam na uniwersyteckiej tablicy ogłoszeń. I tak już zostałam…najpierw jako wolontariusz w grupie młodszej, potem jako wychowawca w grupie starszej, od kilku lat również jako wiceprezes Zarządu. Praca w Fundacji daje mi satysfakcję, uczy pokory i wzbogaca o doświadczenia, których nie zdobyłabym nigdzie indziej oraz pewność, że warto pomagać tym najsłabszym i najmniejszym. Z nostalgią wspominam pierwsze dni wśród dzieci i dokładnie pamiętam te, które poznałam jako pierwsze. Bo tak to właśnie z Fundacją jest. Kiedy przekroczysz jej próg, to atmosfera tam panująca zatrzyma cię na długo. Mnie zatrzymała na zawsze!

Poza Fundacją...

jest to co kocham i co zawsze mniej uszczęśliwia – GÓRY. Zmęczenie połączone z euforią towarzyszy mi za każdym razem, kiedy wędruję. Nie mogę żyć bez książek Whartona, filmów Burtona i muzyki Comy. Ostatnio odkryłam na nowo magię roweru i doceniłam zalety jazdy miejskimi autobusami, w których ucinam sobie drzemkę po niedospanej nocy i nadrabiam zaległości w czytaniu. Marzenia? Oczywiście, że mam, ale nie sposób tu wszystkiego zmieścić.

Agnieszka Czajak – Wiceprezes Zarządu Fundacji „Gniazdo”, kierownik Świetlicy Socjoterapeutycznej

Ukończyła pedagogikę socjalno-opiekuńczą na Wydziale Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Śląskiego. Najważniejsze szkolenia to: Studium Profilaktyki Uzależnień przy Towarzystwie Psychoprofilaktycznym w Warszawie oraz I stopień Śląskiej Szkoły Trenerów „Gniazdo”.

W Fundacji...

jestem od 2003 roku. Zaczynałam jako wolontariusz w grupie starszej. Obecnie pracuję w charakterze kierownika Świetlicy Socjoterapeutycznej i wychowawcy w grupie młodszej. Od 2007 roku jestem wiceprezesem Zarządu Fundacji. Wspólnie z zespołem wspaniałych ludzi od kilku lat tworzę wyjątkowe miejsce, jakim jest „Gniazdo”. Wkładam w tę pracę mnóstwo energii i serca. Praca w fundacji nieustannie uczy mnie pokory i szacunku do drugiego człowieka.

Poza Fundacją...

czas spędzam głównie z moim dwoma córkami i mężem. Wieczorami nadganiam zaległości w czytaniu książek. Najchętniej wypoczywam w polskich górach, gdzie mam kilka swoich ulubionych miejsc. Zachwycają mnie jesiennie zamglone poranki. Rozwijam w sobie wdzięczność wobec świata i ludzi oraz radość z możliwości realizowania własnych planów i marzeń.

Ewelina Polaszek - Wiceprezes Zarządu Fundacji „Gniazdo”, pracownik biurowy

Ukończyłam Politechnikę Śląską w Gliwicach, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki, na kierunku: inżynieria i ochrona środowiska.

W Fundacji...

W Fundacji jestem od marca 2007. Pracuję na stanowisku: pracownik biura. Miałam również okazję pracować przy projekcie unijnym „Maksimum wiedzy w krótkiej formie. Doskonalenie zawodowe nauczycieli kształcenia ogólnego z woj. śląskiego”, w którym Fundacja „Gniazdo” była partnerem. To miejsce, które dało mi możliwość rozwoju i zdobycia doświadczenia.

Poza Fundacją...

swój wolny czas spędzam głównie z mężem i synkiem. Moją największą pasją jest film. Lubię aktywnie wypoczywać, poczytać wciągającą książkę, posłuchać klimatycznych utworów Florence and the Machine. Ostatnio do moich zainteresowań mogę zaliczyć również fotografię.

Tomasz Niebieszczański – wychowawca w świetlicy socjoterapeutycznej

Ukończyłem Pracę Socjalną na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach, kontynuuje socjologiczne studia magisterskie o specjalności zarządzanie pracą socjalną i ekonomia społeczna oraz licencjackie na kierunku pedagogika resocjalizacyjna. Byłem półtora roku wolontariuszem w Domu Aniołów Stróżów oraz udzielam się w Fundacji Dr Clown.

W Fundacji...

W Fundacji pracuję od października 2016 roku. Nie miałem okazji odbywać tu praktyk, lecz doświadczenie zawodowe, które zdobyłem w przeciągu ostatnich lat pozwoliło mi na podjęcie nowych wyzwań w "Gnieździe". Od początku zajmuję się grupą starszą, a dzieci, z którymi mam okazję współpracować są dla mnie bardzo ważne. Praca daje mi mnóstwo satysfakcji i zapewnia nowe doświadczenia potrzebne także w życiu codziennym. Uważam, że każdy zasługuje na pomoc, szczególnie ci najmłodsi, którzy w zamian potrafią zaoferować mnóstwo radości i uczucie spełniania się na drodze, jaką sobie wyznaczyłem. Decyzja o podjęciu współpracy z Fundacją była dla mnie bardzo ważnym momentem, zaś ogromną motywacją jest dla mnie to, że wszyscy dajemy tu z siebie sto procent - zarówno wychowawcy, jak i dzieciaki.

Poza Fundacją...

Poza Fundacją moje życie kręci się głównie wokół muzyki. Lubię każdą - polską, zagraniczną, rockową, metalową czy alternatywną. Bez niej moje życie byłoby o wiele uboższe, bo muzyka jest dobra na wszystko - wtedy, kiedy potrzebujemy pocieszenia, a także wtedy, gdy chcemy wyrazić radość. Nie wyobrażam sobie dnia bez przesłuchania choćby jednego utworu, zaś odkrywanie nowych zespołów i piosenek sprawia mi wielką frajdę. Moją drugą pasją jest kino, więc kiedy tylko mam okazję, to staram się nadrabiać zaległości ze świata "wielkiego ekranu". Poza tym, lubię się również "zmęczyć" na rowerze, bo dodaje mi to pozytywnej energii oraz grać w piłkę nożną.

Violetta Kielian-Uszko, wychowawca w Młodzieżowym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego, p.o. kierownika Klubu

Ukończyłam Wyższą Szkołę Pedagogiczną Towarzystwa Wiedzy Powszechnej w Warszawie - Wydział Nauk Społeczno - Pedagogicznych w Katowicach.

W Fundacji...

Jestem od niedawna, bo od marca 2013. Zaczynałam jako stażystka, obecnie pracuje w charakterze wychowawcy w świetlicy. Jest to wspaniałe miejsce, wspaniali podopieczni i współpracownicy. Początki pracy na nowym stanowisku wspominam bardzo miło. Samodzielne i odpowiedzialne zadania jakie zostały mi powierzone, rozwijały moje umiejętności i kompetencje. Zaufanie jakim zostałam obdarzona, dawało mi ogromną motywację.
Wiem, że czasem człowiek potrzebuje pomocy innych ludzi. Dlatego jestem otwarta dla innych i staram się pomóc wszystkim, którzy potrzebują mojej pomocy. Nie załamuje się w trudnych chwilach, ponieważ wiem że nie ma sytuacji bez wyjścia. Jestem zadowolona z tego, co osiągnęłam do tej pory, rozwijam się i robię to, co lubię. Praca tu stale daje mi poczucie satysfakcji.

Poza Fundacją...

Wolny czas najchętniej spędzam z rodziną i przyjaciółmi, lecz kiedy potrzebuję chwili dla siebie, moimi towarzyszami są kawa oraz dobra książka. Najlepiej odpoczywam w swojej rodzinnej niewielkiej miejscowości koło Krakowa – jestem mieszczuchem, lecz lubię czasem uciec w rodzinne strony, na łono natury, złapać dystans do życia. Kocham zwierzęta i w ogóle przyrodę.
Nie znoszę cwaniactwa, chamstwa, kłamstwa.

Weronika Marcuch, wychowawca w świetlicy socjoterapeutycznej

Ukończyłam studia licencjackie na kierunku Nauki o Rodzinie na Uniwersytecie Śląskim. Całkiem niedawno obroniłam też tytuł Magistra z pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej na wydziale Pedagogiki i Psychologii w Katowicach. W międzyczasie odbyłam praktyki w kilku placówkach opiekuńczo- wychowawczych oraz kilkakrotnie byłam wolontariuszem na zawodach biegowych, w których brali udział zarówno dorośli oraz dzieci.

W Fundacji...

Do fundacji trafiłam całkiem niedawno, ponieważ pracuję tu dopiero od końca czerwca 2017r. Pracuję z grupą młodszą jako wychowawca świetlicy. Każdego dnia w „Gnieździe” zdobywam cenne doświadczenia, które są bardzo ważne w całym naszym życiu. W tej pracy mogę się również rozwijać. Cieszę się z tego, że mogę pomóc ludziom w trudnych sytuacjach. Każdy podopieczny jest dla mnie wartościowy. Warto być świadomym tego, że każdy człowiek jest inny, ma różne doświadczenia życiowe, oraz potrzeby – o tym właśnie pamiętam w mojej codziennej pracy.

Poza Fundacją...

Wieczorami lubię sobie pobiegać, ponieważ to dodaje mi energii na kolejny dzień. Lubię też taniec towarzyski i ćwiczenia fitness, bo wtedy mogę się po prostu wyciszyć i zrelaksować. Czytam też książki głównie o tematyce miłosnej. Ale najbardziej chyba uwielbiam spędzać czas z moim narzeczonym, z którym często jeździmy na różne ciekawe wycieczki. Uwielbiam też podróżować, głównie nad morze. W ostatnim czasie zaczęłam się też interesować zdrowym odżywianiem, co też robię w praktyce, bo wiem, że bez zdrowia człowiek nie jest w pełni szczęśliwy. W końcu zdrowie ma się tylko jedno.

Kinga Salwiczek, wychowawca w Młodzieżowym Klubie Wspierania Rozwoju Osobistego

Ukończyłam pedagogikę opiekuńczą i resocjalizacyjną w Kolegium Nauczycielskim w Bytomiu. Obecnie kończę psychologię kliniczną na Uniwersytecie Humanistyczno – Społecznym SWPS w Katowicach. Byłam również wolontariuszem w Fundacji Herosi, gdzie wtorkowe popołudnia spędzałam na dziecięcym oddziale onkologicznym w Chorzowie.

W Fundacji...

Do Fundacji trafiłam w marcu 2016 roku gdzie odbywałam swoje praktyki w grupie starszej. I już zostałam na wolontariat… Od grudnia 2016 roku jestem wychowawcą w Klubie Młodzieżowym, gdzie miło spędzam czas ze swoją młodzieżą.

Poza Fundacją...

W czasie wolnym czas najlepiej spędzam ze znajomymi grając w gry planszowe lub oglądając filmy. Jestem osobą ciekawą świata i przygód. Jednak to co kocham to wycieczki górskie oraz kąpiele w morzu. Wieczorami lubię zanurzyć się w książkach o tematyce kryminalnej. Ostatnio znów zaczęłam biegać oraz regularnie ćwiczyć na siłowni. Jednak zawsze i wszędzie towarzyszy mi muzyka, czy to na słuchawkach, czy na kinie domowym.

Marta Mida, kierownik, streetworker w grupie ulicznej

Studiuję na Uniwersytecie Śląskim na kierunku pedagogika- edukacja wczesnoszkolna i wychowanie przedszkolne. Najważniejsze szkolenie to animator czasu wolnego.

W Fundacji...

W Fundacji jestem od września 2013 roku. W tym czasie działałam jako wolontariusz w grupie młodszej. Wtedy poznałam, jak funkcjonuje Fundacja. Miałam okazję robić to, co uwielbiam- spędzać czas z dziećmi, pomagać im, organizować zajęcia. Wspaniała atmosfera i ludzie spowodowali, że nie wyobrażałam sobie, by z tego zrezygnować. We wrześniu 2016r. miałam rozpocząć kolejny rok przygody z wolontariatem w Gnieździe. Wtedy otrzymałam pracę i od tego czasu jestem wychowawcą grupy podwórkowej działającej na terenie Bogucic.

Poza Fundacją...

Poza Fundacją lubię działać i doświadczać nowych rzeczy. Nienawidzę nudy :) Od ponad trzech lat działam w ,,Projektorze", który daje mi możliwość organizacji zajęć dla dzieci, rozwijania swoich umiejętności i poznawania różnych zakątków Polski. W wolnym czasie słucham muzyki, czytam książki. Lubię spędzać czas ze znajomymi oraz jeździć na rowerze.

Anna Śliwka, streetworker w grupie ulicznej

Ukończyłam resocjalizację z profilaktyką społeczną na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach, kontynuuje studia magisterskie o specjalności pedagogika opiekuńczo-wychowawcza. Najważniejsze szkolenie to: "szkoła inna niż wszystkie" (kurs na streetworkera). Przez niecały rok byłam wolontariuszką w Bytomiu u Pedagogów Ulicy UNO.

W Fundacji...

Jestem od października 2016 roku. Nie odbywałam tu wcześniej wolontariatu czy stażu. Pracuję jako wychowawca grupy podwórkowej. Praca daje mi dużo radości, a dzieci, które spotykam na podwórku siłę oraz poczucie, że mogę dać im coś z siebie.

Poza Fundacją...

Swój czas najczęściej wykorzystuje na spotkania z przyjaciółmi. Coś co jest dla mnie odskocznią od codzienności to sztuka, lubię tworzyć (rysować, robić zdjęcia), ale także udać się do teatru, galerii sztuki, bądź na koncert. Uwielbiam poznawać nowe miejsca i ludzi, zdobywać nowe doświadczenia i spontaniczne wypady z przyjaciółmi. Lubię chodzić do klimatycznych kawiarenek (szczególnie w Krakowie) i długo spacerować.

Rada Fundatorów

Przewodnicząca Rady: