GRUPA ULICZNA
Grupa uliczna

Grupa uliczna (podw鏎kowa) dzia豉 przy Fundacji dla Ludzi Potrzebuj帷ych Pomocy "Gniazdo" od lutego 2015r. Oparta jest na niesformalizowanym, pozainstytucjonalnym udzielaniu wsparcia dzieciom i m這dzie篡 w ich 鈔odowisku tj. na ulicach i podw鏎kach Katowic - Bogucic.

W ramach swej pracy nasi pedagodzy ulicy codzienie spotykaj si z grup dzieci, na bie膨co rozwi您uj problemy 篡cia codzienngo, prowadz dzia豉nia profilaktyczne, przeprowadzaj trening samoobs逝gowy i finansowy, zagospodarowuj swym podopiecznym wolny czas w spos鏏 konstruktywny i tw鏎czy (m.in. warsztaty plastyczne, gry terenowe, zabawy uliczne itp), wsp鏊nie organizuj przer騜ne wycieczki (muzea, kina, wycieczki do Pszczyny i do Warszawy).

Ponad to nasza grupa streetworkingowa na sta貫 wsp馧pracuje z bogucickiem Domem Kultury, z kt鏎ym do tej pory uda這 si wsp鏊nie organizowa bogucickie festyny i pikniki oraz bardzo ciekawe warsztaty plastyczne.

Jak i w pozosta造ch naszych grupach tak i tutaj mo積a odbywa zar闚no wolontariat, jak i praktyki studenckie. Fundacja podpisuje umowy z wolontariuszami na warunkach okre郵onych przez Ustaw o Wolontariacie. Wolontariusze maj codzienne zebrania, na kt鏎ych mog omawia przeprowadzone zaj璚ia oraz porozmawia o pojawiaj帷ych si problemach. W ramach zebra odbywaj si tak瞠 warsztaty na temat pracy z dzieckiem pochodz帷ych ze 鈔odowisk zagro穎nych marginalizacj spo貫czn.
Fundacja Dla Ludzi Potrzebuj帷ych Pomocy "GNIAZDO"